Tarikh       : 13 Januari 2023

Masa         : 09.00 am - 12.00 am

Lokasi       : PEDi Sadong Jaya

Peserta     : Belia

 

Tujuan:

Kelas ini bertujuan mengajar belia untuk membuat Sarawak ID. Sarawak ID sangat penting dimiliki oleh penduduk Sarawak terutamanya golongan belia kerana dengan adanya Sarawak ID, mereka boleh membuat sebarang permohonan yang berkaitan dengan rakyat Sarawak di laman web yang tertentu. Dengan adanya Sarawak ID juga beli ayang ingin mendirikan rumah tangga mudah untuk memohon nikah di eMunahakat di laman Web KISWA (laman web khas Jabatan Agama Islam Sarawak).

 

Aktiviti:

Aktiviti dimulakan dengan KDB Awareness kepada belia. Belia kemudian membuat akaun Sarawak ID. Belia diingatkan supaya mengingati kata laluan dan id yang telah dibuat kerana satu no kad pengenalan hanya boleh memiliki satu Sarawak ID. Setelah selesai mendaftar untuk Sarawak ID, peserta kemudian membuka laan web KISWA dan terus ke bahagian eMunakahat untuk membuat permohonan nikah atas talian. Peserta mengisi semua maklumat yang dipinta dengan bantuan petugas. Peserta kemudian memuatnaik dokumen yang diperlukan yang telah diimbas oleh petugas (salah satu perkhidmatan yang ada di PEDi). Setelah pasti dengan maklumat yang diisi, peserta kemudian menekan butang hantardan mencatat nombor permohonan untuk rujukan pihak JAIS.

Klik Di Sini Untuk Gambar

 

 

Tarikh       : 10 Januari 2023

Masa         : 09.00 am - 11.00 am

Lokasi       : PEDi Sadong Jaya

Peserta     : Pelajar TASKA Permata

 

Tujuan:

Kelas ini bertujuan mengajar, mendedahkan dan mengenalkan kanak-kanak TASKA Permata Kemas Ensengei tentang apa itu komputer, apa yang pada komputer dan fungsi komputer. Pelajar juga didedahkan dengan cara menaip huruf di papan kekunci dan melihat paparan huruf yang ditekan di skrin komputer. Pelajar juga didedahkan dengan keseronokan aktiviti mewarna digital secara offline dan online. Pelajar juga didedahkan dengan penggunaan internet dan komputer untuk hiburan.

 

Aktiviti:

Aktiviti dimulakan dengan pengenalan kepada komputer dan peralatan yang ada di komputer serta kegunaannya. Pelajar kemudian di ajar mengenal huruf-huruf di papan kekunci dan diajat cara menaip/menekan huruf tersebut supaya ianya terpapar di skrin komputer dengan menggunakan Microsoft Office Word. Pelajar kemudian di ajar didedahkan dengan aktiviti mewarna digital dengan menggunakan aplikasi Paint di komputer secara offline, dan di laman web Online Colouring Page secara atas talian. Setelah seronok mewarna secara digital, mereka diajak berhibur dengan menyanyi lagu kanak-kanak mengikut video youtube yang disiarkan sambil menari.

Klik Di Sini Untuk Gambar 

 

 

Tarikh       : 7 Januari 2023

Masa         : 09.00 am - 12.00 am

Lokasi       : PEDi Sadong Jaya

Peserta     : Pelajar Sekolah Rendah

 

Tujuan:

Kelas ini bertujuan mengajar pelajar sekolah membuat poster piramid makanan menggunakan Microsoft Office PowerPoint. Pelajar diperkenalkan dengan cara memasukkan bentuk segitiga berlapis lapis mengikut susunan saiz yang sesuai. Pelajar juga diulang ajar mencari dan menyimpan gambar di Google Seacrh Engine. Pelajar kemudian diajar cara membuang latar belakang yang telah dimuatturun supaya kelihatan cantik dan kemas bila dimasukkan ke dalam poster piramid makan beliau. Di samping belajar menggunakan komputer dan internet, pelajar juga diajar cara pengambilan makanan yang sihat supaya tubuh badan tidak mudah sakit dan sentiasa cergas dan cerdas.

 

Aktiviti:

Aktiviti dimulakan dengan KDB Awareness kepada pelajar bekaitan dengan Teknologi dan Anda iaitu Aplikasi Atas Talian. Dalam kelas yang berlangsung, pelajar ada menggunakan satu laman web yang menyediakan aplikasi untuk membuang latar belakang gambar. Pelajar dinasihatkan untuk menggunakan aplikasi atas talian tersebut untuk tujuan yang baik bukan sebaliknya. Pelajar kemudian diajar cara memasukkan bentuk segitiga ke dalam dokumen Powerpoint dan diajar cara menentukan saiz segitiga tersebut supaya mudah untuk beliau memasukkan bentuk segitiga untuk saiz-saiz yang lain. Saiz yang sesuai akan menampakkan kekemasan kerja yang dibuat ditambah dengan pemilihan warna yang sesuai. Kemudian pelajar diajar cara memasukkan gambar-gambar yang telah beliau cari dan muatturun dari Google Image Search. Setelah itu, sambil belajar mengenai piramid makanan, pelajar diajar mengenalpasti kelas makanan di setiap lapisan piramid.

Klik Di Sini Untuk Gambar

 

 

Tarikh       : 8 Januari 2023

Masa         : 03.00 pm - 05.00 pm

Lokasi       : PEDi Sadong Jaya

Peserta     : Belia

 

Tujuan:

Kelas ini bertujuan mengajar dan mendedahkan peserta kelas dengan pentingnya membuat akaun/pendaftaran di Portal SPA9 jika ingin memohon kerja kerajaan di atas talian. Di samping itu, peserta juga diberitahu bahawa pentingnya mempunyai emel yang sah dan aktif untuk sesuatu urusan rasmi, contohnya memohon kerja. Dengan adanya emel yang sah dan aktif, mudah untuk membuat pengesahan, jika perlu, bagi sesuatu pendaftaran akaun seperti SPA9. Peserta diajar cara mengisi maklumat yang diperlukan dengan betul.

 

Aktiviti:

Aktiviti dimulakan dengan KDB Talk secara ringkas berkenanaan dengan Oversharing dan Maklumat Palsu. Pelajar kemudian memulakan membuka laman web SPA9 dan mula membuat akaun. Pelajar diingatkan supaya sentiasa ingat akan kata laluan yang dibuka supaya mudah untuk urusan mereka di kemudian hari. Pelajar kemudian mengisi maklumat yang dipinta dengan betul. Setelah membuat pengesahan alamt emel, pelajar kemudian menyambung pengisian maklumat peribadi, pendidikan dan semua yang dipinta sehingga ke jawatan yang dipohon. Setelah memastikan semua maklumat betul, pelajar terus menekan butang akuan pengesahan dan hantar. Pelajar diingatkan supaya sentiasa peka dengan emel pemberitahuan yang masuk sekiranya mereka tersenarai untuk menduduki ujian atas talian atupun temuduga.

Klik Di Sini Untuk Gambar

 

 

Tarikh       : 2 Januari 2023

Masa         : 09.00 am - 12.00 am

Lokasi       : PEDi Sadong Jaya

Peserta     : Pelajar TABIKA Kemas

 

Tujuan:

Kelas ini bertujuan mengajar dan mendedahkan pelajar di peringkat awal persekolahan (TABIKA) berkenaan dengan penggunaan komputer, fungsi-fungsi komputer dan menggunakan komputer dan internet secara asas. Pelajar diajar mengenal huruf-huruf di papan kekunci (keyboard) komputer dan diajar menaip/menekan huruf-huruf tersebut. Dengan pendedahan awal terhadap komputer dan penggunaannya, pelajar tidak lagi kekok bila mana dia sudah masuk ke alam persekolah formal tidak lama lagi.

 

Aktiviti:

Kelas dimulakan dengan KDB Awarenes secara ringkas kepada pelajar berkaitan dengan Teknologi dan Anda. Kemudian, pelajar dikenalkan dengan item-item yang ada di komputer. Pelajar kemudian diajar cara mengenal huruf di papan kekunci dengan bermain permainan ats talian di laman web typing.com. Kemudian, pelajar di ajar cara melukis dan mewarna menggunakan aplikasi Paint di komputer. Di samping itu, pelajar dapat mengenal bentuk-bentuk dan warna dengan lebih baik. Sebelum mengakhiri kelas, pelajar diajar cara menonton video yang mereka di Youtube di samping memperkenalkan pelajar dengan penggunaan Internet dan komputer masa kini.

Klik Di Sini Untuk Gambar