Nama : Ainul Fathiah binti Jefferi

Umur : 8 Tahun

Ahli   : 2020

 

Latar Belakang:

Adik Ainul Fathiah merupakan elajar sekolah rendah yang bersekolah di SJK Chung Hua Jemukan. Beliau seorang yang suka belajar berkenaan komputer dan ICT dan sering kali berkunjung ke PEDi Sadong Jaya jika berkelapangan. Adik Ainul Fathiah juga suka mengikuti aktiviti yang dianjurkan oleh PEDi Sadong Jaya. Beliau gemar menambah pengetahuan ICT beliau dari semasa ke semasa. Beliau juga suka menonton rancangan kegemaran beliau di aplikasi Youtube ketika berada di PEDi.

 

Sebelum Penggunaan ICT / Penglibatan PEDi:

Beliau tidak begitu pandai menggunakan komputer dan tidak mengetahui komonen-komponen yang ada di komputer. Beliau juga tidak berapa mengetahui apa fungsi komputer dan setiap yang ada padanya. Beliau berasa kekok menaip dan kadang-kadang hilang tumpuan bila beliau celaru. Beliau tidak tahu macam mana hendak memulakan penggunaan komputer. Beliau tidak tahu fungsi-fungsi yang terdapat pada papan kekunci komputer.

 

Selepas Penggunaan ICT / Penglibatan PEDi:

Beliau sekarang telah pandai menaip, menggunakan Microsoft Office Word, Microsoft Office PowerPoint dan Microsoft Office Excel dan mengerahui cara-cara menggunakan komputer. Beliau telah bijak menggunakan fungsi-fungsi yang ada di papan kekunci komputer dan fungsi-fungsi basic yang ada di Microsoft Office Word, PowerPoint dan Excel dengan pemantauan yang minimum daripada petugas. Beliau juga sudah bijak membuka komputer tanpa arahan dan tunjuk ajar daripada petugas. Adik Ainul juga diajar cara mengendalikan dokumen-dokumen yang beliau buat supaya ada dalam 1 folder.Ini memudahkan beliau untuk merujuk kembali apa yang beliau pelajari sepanjang beliau mengunjungi PEDi Sadong Jaya.

Klik Di Sini Untuk Gambar

 

 

Nama : Hasimah binti Sabu

Umur : 48 Tahun

Ahli   : 2018

 

Latar Belakang:

Puan Hasimah merupakan seorang guru KAFA yang sedang menyambung pelajarannya ke peringkat Ijazah. Kerana telah lama meninggalkan bidang kemahiran komputer, beliau lupa akan cara untuk menggunakan komputer terutamanya dalam kemahiran menaip menggunakan MS Office Word. Di samping atas sebab membuat assignments, beliau juga ingin memperbaiki dan memulihkan kembali kemahiran beliau dalam bidang kemahiran komputer dan itulah salah satu sebab beliau berkunjung ke PEDi Saodng Jaya dan belajar.

 

Sebelum Penggunaan ICT / Penglibatan PIK:

Beliau tidak begitu pandai menggunakan komputer kerana telah lama meninggalkan bidang itu walaupun telah mempelajari suatu masa dulu. Beliau juga tidak berapa mengetahui apa fungsi komputer dan setiap yang ada padanya. Beliau berasa kekok menaip dan kadang-kadang hilang tumpuan bila beliau celaru. Beliau juga tidak berapa arif tentang penggunaan e-mel dan mencari maklumat di Google Seacrh Engine.

 

Selepas Penggunaan ICT / Penglibatan PIK:

Puan Hasimah telah bijak menguruskan dokumen beliau. Beliau juga bijak menggunakan fungsi-fungsi yang ada di papan kekunci komputer dan fungsi-fungsi yang ada di MS Office Word dengan pemantauan yang minimum daripada petugas. Beliau sudah pandai membuka e-mel sama ada di komputer mahupun di telefon pintar beliau sendiri.

Klik Di Sini Untuk Gambar

 

 

Nama : Shahrul bin Ibrahim

Umur : 18 Tahun

Ahli   : 2016

 

Latar Belakang:

Sharul bin Ibrahim merupakan seorang pelajar yang berkelainan upaya. Beliau adalah seorang pelatih/pelajar di PDK Sadong Jaya. Setiap kali selepas habis masa kelas beliau di PDK Sadong Jaya, sementara menunggu bapa beliau menjemput beliau pulang, beliau akan ke PIK Sadong Jaya untuk bermain komputer. Biasanya beliau suka menonton video di Youtube. Beliau juga rajin mengikuti kelas khas untuk pelajar PDK Sadong Jaya.

 

Sebelum Penggunaan ICT / Penglibatan PIK:

Beliau tidak begitu pandai menggunakan komputer. Beliau juga tidak berapa mengetahui apa fungsi komputer dan setiap yang ada padanya.

 

Selepas Penggunaan ICT / Penglibatan PIK:

Beliau sekarang telah pandai menaip, menggunakan Microsoft Word dan mengetahui cara-cara menggunakan komputer. Beliau juga sudah pandai mewarna secara digital dan beliau sangat gemar dengan aktiviti tersebut. Walaupun masih lambat, beliau tetap tahu apa yang beliau perlu lakukan ketika menaip dan mewarna secara atas talian.

Klik Di Sini Untuk Gambar

 

 

Nama : Mok Isah binti Jamari

Umur : 54 Tahun

Ahli   : 2019

 

Latar Belakang:

Puan Mok Isah merupakan seorang penjawat awam di Jabatan Kebajikan Masyarakat (KEMAS) sebagai Pembantu Kemahiran. Sevbagai penjawat awam, beliau harus tahu bagaimana untuk menggunakan komputer terutamanya untuk menaip laporan kerja beliau dan juga harus mahir menggunakan laman web/internet untuk mengemaskini maklumat HRMIS beliau di dalam sistem laman web yang sepatutnya.

 

Sebelum Penggunaan ICT / Penglibatan PIK:

Beliau tidak begitu pandai menggunakan komputer. Beliau juga tidak berapa mengetahui apa fungsi komputer dan setiap yang ada padanya. Beliau berasa kekok menaip dan kadang-kadang hilang tumpuan bila beliau celaru. Beliau tidak berapa pandai menggunakan laman web HRMIS di mana beliau perlu mengemaskini maklumat beliau setiap tahun.

 

Selepas Penggunaan ICT / Penglibatan PIK:

Beliau sekarang telah pandai menaip, menggunakan Microsoft Word dan mengetahui cara-cara menggunakan komputer. Beliau telah bijak menggunakan fungsi-fungsi yang ada di papan kekunci komputer dan fungsi-fungsi yang ada di MS Office Word dengan pemantauan yang minimum daripada petugas.

Klik Di Sini Untuk Gambar

 

 

Nama : Mardiah binti Kasar

Umur : 60 Tahun

Ahli   : 2018

 

Latar Belakang:

Puan Mardiah merupakan seorang warga usia emas yang ingin menjadi seorang yang bijak IT. Beliau suka belajar mengenai komputer terutamanya dalam kemahiran menaip dan mengenali fungsi-fungsi yang terdapat di papan kekunci komputer. Beliau sering mengikuti pertandingan menaip yang dianjurkan oleh Kelab Warga Usia Emas ketika mereka mengadakan program atau aktiviti.

 

Sebelum Penggunaan ICT / Penglibatan PIK:

Beliau tidak begitu pandai menggunakan komputer dan tidak mengenali apa dan bagaimana komputer itu berfungsi.

 

Selepas Penggunaan ICT / Penglibatan PIK:

Beliau sekarang telah pandai menaip, menggunakan Microsoft Word dan mengetahui cara-cara menggunakan komputer. Walaupun hanya mempelajari pengetahuan awal penggunaan komputer dan menaip, beliau sangat gembira kerana telah pandai menggunakan komputer dan menaip dan rasa tidak ketinggalan wapaupun sudah berusia.

Klik Di Sini Untuk Gambar