Nama : Jamaliah binti Haji Senong

Umur : 58 Tahun

Ahli   : 2016

 

Latar Belakang:

Puan Jamaliah binti Haji Senong merupakan pesara (Guru Tabika KEMAS) dan sekarang merupakan peniaga kecil-kecilan di kampung. Beliau merupakan agen AMWAY dan juga bekerja di Batik Kraf Sadong Jaya.

Puan Jamaliah sering mengikuti kelas-kelas dan program-program yang dianjurkan oleh PEDi Sadong Jaya. Sering bersemangat mengikut pertandingan anjuran PEDi Sadong Jaya. Beliau turut mengajak anak-anak beliau mengikuti program dan kelas-kelas yang dianjurkan PEDi Sadong Jaya.

Melalui PEDi Sadong Jaya, beliau boleh mengasahkan lagi kemahiran beliau dalam bidang pengkomputeran di samping menggunakan perkhdmatan yang sedia ada di PEDi Sadong Jaya seperti cetakan, fotokopi, internet dan sebagainya.

 

Sebelum Penggunaan ICT / Penglibatan PEDi:

Beliau tidak begitu pandai menggunakan komputer dan menaip. Beliau juga tidak berapa mengetahui apa fungsi komputer dan software yang terdapat dalam komputer. Beliau juga tidak pandai untuk mengambil gambar produk dan mengedit gambar.

Beliau juga masih kekok dalam pengurusan dokumen beliau di mana sering kehilangan dokumen atau fail, atau tersalah tempat meyimpan.

 

Selepas Penggunaan ICT / Penglibatan PEDi:

Beliau sekarang telah pandai menaip, menggunakan Microsoft Office (Word/Excel/PowerPoint) dan mengetahui cara-cara menggunakan komputer. Beliau telah bijak menggunakan fungsi-fungsi yang ada di papan kekunci komputer dan fungsi-fungsi yang ada di Microsoft Office Word dengan pemantauan yang minimum daripada petugas.

Puan Jamaliah juga telah bijak menguruskan dokumen beliau. Beliau sudah tahu cara memuat turun dokumen atau fail yang dihantar kepada beliau melalui WhatsApp. Beliau akan membuka WhatsApp Web dan memuat turun segala dokumen yang diperlukan.

Puan Jamaliah juga sudah pandai menggunakan software bagi mengedit gambar bagi mempromosikan barangan jualan beliau. Beliau juga telah pandai mencari gambar di dalam internet dan memuat turun gambar ke komputer.

Klik Di Sini Untuk Gambar

 

 

Nama : Piut binti Jawi

Umur : 49 Tahun

Ahli   : 2020

 

Latar Belakang:

Puan Piut binti Jawi merupakan seorang surirumah yang kreatif dan bijak mengambil peluang dan ruang untuk berniaga. Beliau mulanya mengikuti kelas membuat atau mencanting batik yang dianjurkan oleh Rumah Usahawan Wanita Sadong Jaya. Beliau menggunakan sebaiknya masa kelas untuk belajar. Dan setelah memahami semua konsep yang diajar, beliau sentiasa melatih diri membuat dan mencanting sendiri batik bersama rakan-rakannya.

Untuk mengekalkan pengetahuan yang ada, belioau memberi latihan kepada generasi muda yang berminat untuk belajar mencanting batik. Dengan dorongan suami beliau dan bantuan anak didik dan rakan-rakan, beliay juga menghasilkan produk daripada batik yang mereka buat sendiri seperti baju kemeja, baju kurung, baju fesyen yang lain, set kain dan sebagainya. Beliau juga sering dijemput untuk membuiat pameran dan juala produk beliau. Beliau sering ke PEDi Sadong Jaya bersama stiausaha beliau untuk membuat laporan berkenaan aktiviti beliau dan beliau juga menjual produk beliau di Platform Jualan MyCraft Shoppe, online platform di bawah Perbadanan Kemajuan Kraftangan Malaysia.

 

Sebelum Penggunaan ICT / Penglibatan PEDi:

Sebelum Puan Piut mengenalai PEDi, pengetahuan beliau terhadap bidang ICT tidak begitu baik. Beliau tidak begitu mahir tentang kemahiran mempromosikan produk dan menggunakan komputer/telefon untuk membuat promosi barang online.

 

Selepas Penggunaan ICT / Penglibatan PEDi:

PEDi Sadong Jaya telah banyak membantu beliau dalam meningkatkan kemahiran ICT terutamanya dalam menggunakan Microsoft Office, perisian komputer yang lain. Beliau juga telah emnghadiri kelas yang dianjurkan di PEDi Sadong Jaya iaitu yang dijalankan oleh petugas PEDi Sadong Jaya. Latihan yang dijalankan di kelas-kelas ini telah banyak memberi menfaat kepada perniagaan beliau iaitu beliau dapat mempelajari cara-cara mempromosikan [produk ke halaman Facebook, dan lain lain medium jualan beliau. Melalui tunjuk ajar petugas, Puan Piut binti Jawi juga mempu memahami kons jualan atas talian yang menjadi paltform digital popular pada masa kini.

Klik Di Sini Untuk Gambar

 

 

Nama : Nurul Aidilla Fitrisya binti Mohd Taip

Umur : 12 Tahun

Ahli   : 2020

 

Latar Belakang:

Adik Nurul Aidilla Fitrisya merupakan pelajar sekolah rendah yang bersekolah di SK Pendam, Sadong Jaya. Beliau seoarng yang suka belajar berkenaan komputer dan ICT dan sering kali berkunjung ke PEDi Sadong Jaya jika berkelapangan. Adik Nurul Aidilla Fitrisya juga suka mengikuti aktiviti yang dianjurkan oleh PEDi Sadong Jaya. Beliau gemar menambah pengetahuan ICT beliau dari semasa ke semasa. Beliau juga suka menonton rancangan kegemaran beliau di aplikasi Youtube ketika berada di PEDi Sadong Jaya.

 

Sebelum Penggunaan ICT /Penglibatan PEDi:

Beliau tidak begitu pandai menggunakan komputer dan tidak mengetahui komponen-komponen yang ada di komputer. Beliau juga tidakberapa mengetahui apa fungsi komputer dan setiap yang ada padanya. Beliau berasa kekok menaip dan kadang-kadang hilang tumpuan bila beliau celaru. Beliau tidak tahu macam mana hendak memulakan penggunaan komputer. Beliau tidak tahu fungsi-fungsi yang terdapat pada papan kekunci komputer.

 

Selepas Penggunaan ICT /Penglibatan PEDi:

Beliau sekarang telah menaip, menggunakan MS Office Word, MS Office Powerpoint dan MS Office Excel serta mengetahui cara-cara menggunakan komputer. Beliau telah bijak menggunakan fungsi-fungsi yang ada pada papan kekunci komputer dan fungsi-fungsi basic yang ada pada MS Office Word, Excel dan Powerpoint dengan pemantauan yang minimum daripada petugas. Beliau juga sudah bijak membuka komputer tanpa arahan dan tunjuk ajar daripada petugas. Adik Nurul Aidilla Fitrisya juga diajar cara mengendalikan dokumen-dokumen yang beliau buat supaya ada dalam 1 folder. Ini memudahkan beliau untuk merujuk kembali apa yang telah beliaupelajari sepanjang beliau mengunjungi PEDi Sadong Jaya.

Klik Di Sini Untuk Gambar

 

 

Nama : Suria binti Sauli

Umur : 46 Tahun

Ahli   : 2018

 

Latar Belakang:

Puan Suria binti Sauli merupakan seorang guru Taska Kemas yang baru sahaja selesai menyambung pelajarannya ke peringkat Ijazah. Sebagai seoarng guru, beliau harus tahu bagaimana untuk menggunakan komputer terutamanya untuk menaip laporan kerja dan assignment beliau dan juga harus mahir menggunakan perisian komputer lain seoerti video maker bagi menghasilkan alat pengajaran yang lebih menarik.

Puan Suria sering ke PEDi Sadong Jaya untuk menyiapkan assignment yang diberikan semasa beliau menyambung pelajarannya. Beliau juga selalu ke PEDi bagi mempelajari cara-cara membuat video dengan menggunakan gambar-gambar dan video yang telah diambilnya menggunakan telefon.

Selain daripada itu, dengan wujudnya PEDi Sadong Jaya, beliau bolehmengasahkan lagi kemahiran beliau di samping menggunakan perkhidmatan yang sedia ada di PEDi Sadong Jaya seperti cetakan, fotokopi, internet dan sebagainya.

 

Sebelum Penggunaan ICT / Penglibatan PEDi:

Beliau kurang mahir dalam pengurusan komputer dan dokumen. Beliau sering kehilangan dokumen terutamanya di dalam pendrive. Sering sukar untuk mencari dokumen yang telah disimpan. Beliau juga tidak pandai menggunakan beberapa perisian komputer yang sedia ada contohnya WhatsApp Wen dan Movie Maker.

 

Selepas Penggunaan ICT / Penglibatan PEDi:

Beliau sekarang telah pandai menaip, menggunakan Microsoft Office dan mengetahui cara-cara menggunakan komputer. Beliau telah bijak menggunakan fiungsi-fungsi yang ada di papan kekunci komputer dan fungsi-fungsi yang ada di Microsoft Office Word dengan pemantauan yang minimum daripada petugas.

Puan Suria juga telah bijak menguruskan dokumen beliau. Beliau sudah tahu cara memuatturun dokumen atau fail yang dihantar kepada beliau melalui WahtsApp. Beliau juga telah pandai menyunting video dan membuat video yang menarik bagi tontonan pelajar-pelajar beliau.

Klik Di Sini Untuk Gambar

 

 

Nama : Jamilah binti Morni

Umur : 58 Tahun

Ahli   : 2019

 

Latar Belakang:

Puan Jamilah binti Morni merupakan seorang penjawat awam di Jabatan Kebajikan Masyarakat (KEMAS) sebagai Pembantu Kemahiran. Sebagai penjawat awam, beliau harus tahu bagaimana untuk menggunakan komputer terutamanya untuk menaip laporan kerja beliau dan juga harus mahir menggunakan laman web/internet untuk mengemaskini maklumat HRMIS beliau di dalam sistem laman web yang sepatutnya. Puan Jamilah ditugaskan mengajar para wanita di kawasan beliau, kemahiran kraftangan seperti menghias tudung salji, membuat bunga-bungaan daripada barangan terpakai dan pelbagai kraftangan lain. Beliau juga bertanggungjawab dalam mendidik segolongan wanita yang sudah berusia mengenal huruf dan belajar menulis.

 

Sebelum Penggunaan ICT / Penglibatan PEDi:

Beliau tidak begitu pandai menggunakan komputer. Beliau juga tidak berapa mengetahui apa fungsi komputer dan setiap yang ada padanya. Beliau berasa kekok menaip dan kadang-kadang hilang tumpuan. Beliau tidak berapa pandai menggunakan laman web HRMIS di mana beliau perlu mengemaskini maklumat beliau setiap tahun. Beliau juga masih kekok dalam pengurusan dokumen beliau. Beliau keliru dan kadangkadang risau bila mana ada sebahagian dokumen yang dihantar kepada beliau melalui WhatsApp tetapi perlu dikemaskini dan ditambah baik semula di komputer. Beliau juga masih keliru dengan cara menyimpan dan membuka semula dokumen dan fail beliau yang beliau simpan di dalam pendrive.

 

Selepas Penggunaan ICT / Penglibatan PEDi:

Beliau sekarang telah pandai menaip, menggunakan Microsoft Office Word dan mengetahui cara-cara menggunakan komputer. Beliau telah bijak menggunakan fungsifungsi yang ada di papan kekunci komputer dan fungsi-fungsi yang ada di Microsoft Office Word dengan pemantauan yang minimum daripada petugas. Puan Jamilah juga telah bijak menguruskan dokumen beliau. Beliau sudah tahu cara memuat turun dokumen atau fail yang dihantar kepada beliau melalui WhatsApp. Beliau akan membuka WhatsApp Web dan memuat turun segala dokumen yang diperlukan. Beliau kemudian akan memasukkan dokumen yang telah dimuat turun ke dalam pendrive milik beliau. Beliau akan menyediakan satu folder khas dalam pendrive beliau agar mudah untuk beliau mencari dokumen yang diperlukan mengikut jenis dan kepentingan. Puan Jamilah juga sudah pandai merekod, menyimpan dan mengingat setiap kata laluan yang beliau perlukan seperti kata laluan akaun Google dan kata laluan akaun HRMIS. Beliau juga telah pandai menggunakan sistem HRMIS dengan bantuan dan tunjuk ajar petugas.

Klik Di Sini Untuk Gambar