Nama : Jamilah binti Morni

Umur : 58 Tahun

Ahli   : 2019

 

Latar Belakang:

Puan Jamilah binti Morni merupakan seorang penjawat awam di Jabatan Kebajikan Masyarakat (KEMAS) sebagai Pembantu Kemahiran. Sebagai penjawat awam, beliau harus tahu bagaimana untuk menggunakan komputer terutamanya untuk menaip laporan kerja beliau dan juga harus mahir menggunakan laman web/internet untuk mengemaskini maklumat HRMIS beliau di dalam sistem laman web yang sepatutnya. Puan Jamilah ditugaskan mengajar para wanita di kawasan beliau, kemahiran kraftangan seperti menghias tudung salji, membuat bunga-bungaan daripada barangan terpakai dan pelbagai kraftangan lain. Beliau juga bertanggungjawab dalam mendidik segolongan wanita yang sudah berusia mengenal huruf dan belajar menulis.

 

Sebelum Penggunaan ICT / Penglibatan PEDi:

Beliau tidak begitu pandai menggunakan komputer. Beliau juga tidak berapa mengetahui apa fungsi komputer dan setiap yang ada padanya. Beliau berasa kekok menaip dan kadang-kadang hilang tumpuan. Beliau tidak berapa pandai menggunakan laman web HRMIS di mana beliau perlu mengemaskini maklumat beliau setiap tahun. Beliau juga masih kekok dalam pengurusan dokumen beliau. Beliau keliru dan kadangkadang risau bila mana ada sebahagian dokumen yang dihantar kepada beliau melalui WhatsApp tetapi perlu dikemaskini dan ditambah baik semula di komputer. Beliau juga masih keliru dengan cara menyimpan dan membuka semula dokumen dan fail beliau yang beliau simpan di dalam pendrive.

 

Selepas Penggunaan ICT / Penglibatan PEDi:

Beliau sekarang telah pandai menaip, menggunakan Microsoft Office Word dan mengetahui cara-cara menggunakan komputer. Beliau telah bijak menggunakan fungsifungsi yang ada di papan kekunci komputer dan fungsi-fungsi yang ada di Microsoft Office Word dengan pemantauan yang minimum daripada petugas. Puan Jamilah juga telah bijak menguruskan dokumen beliau. Beliau sudah tahu cara memuat turun dokumen atau fail yang dihantar kepada beliau melalui WhatsApp. Beliau akan membuka WhatsApp Web dan memuat turun segala dokumen yang diperlukan. Beliau kemudian akan memasukkan dokumen yang telah dimuat turun ke dalam pendrive milik beliau. Beliau akan menyediakan satu folder khas dalam pendrive beliau agar mudah untuk beliau mencari dokumen yang diperlukan mengikut jenis dan kepentingan. Puan Jamilah juga sudah pandai merekod, menyimpan dan mengingat setiap kata laluan yang beliau perlukan seperti kata laluan akaun Google dan kata laluan akaun HRMIS. Beliau juga telah pandai menggunakan sistem HRMIS dengan bantuan dan tunjuk ajar petugas.

Klik Di Sini Untuk Gambar

 

 

Nama : Ainul Fathiah binti Jefferi

Umur : 8 Tahun

Ahli   : 2020

 

Latar Belakang:

Adik Ainul Fathiah merupakan elajar sekolah rendah yang bersekolah di SJK Chung Hua Jemukan. Beliau seorang yang suka belajar berkenaan komputer dan ICT dan sering kali berkunjung ke PEDi Sadong Jaya jika berkelapangan. Adik Ainul Fathiah juga suka mengikuti aktiviti yang dianjurkan oleh PEDi Sadong Jaya. Beliau gemar menambah pengetahuan ICT beliau dari semasa ke semasa. Beliau juga suka menonton rancangan kegemaran beliau di aplikasi Youtube ketika berada di PEDi.

 

Sebelum Penggunaan ICT / Penglibatan PEDi:

Beliau tidak begitu pandai menggunakan komputer dan tidak mengetahui komonen-komponen yang ada di komputer. Beliau juga tidak berapa mengetahui apa fungsi komputer dan setiap yang ada padanya. Beliau berasa kekok menaip dan kadang-kadang hilang tumpuan bila beliau celaru. Beliau tidak tahu macam mana hendak memulakan penggunaan komputer. Beliau tidak tahu fungsi-fungsi yang terdapat pada papan kekunci komputer.

 

Selepas Penggunaan ICT / Penglibatan PEDi:

Beliau sekarang telah pandai menaip, menggunakan Microsoft Office Word, Microsoft Office PowerPoint dan Microsoft Office Excel dan mengerahui cara-cara menggunakan komputer. Beliau telah bijak menggunakan fungsi-fungsi yang ada di papan kekunci komputer dan fungsi-fungsi basic yang ada di Microsoft Office Word, PowerPoint dan Excel dengan pemantauan yang minimum daripada petugas. Beliau juga sudah bijak membuka komputer tanpa arahan dan tunjuk ajar daripada petugas. Adik Ainul juga diajar cara mengendalikan dokumen-dokumen yang beliau buat supaya ada dalam 1 folder.Ini memudahkan beliau untuk merujuk kembali apa yang beliau pelajari sepanjang beliau mengunjungi PEDi Sadong Jaya.

Klik Di Sini Untuk Gambar

 

 

Nama : Mok Isah binti Jamari

Umur : 54 Tahun

Ahli   : 2019

 

Latar Belakang:

Puan Mok Isah merupakan seorang penjawat awam di Jabatan Kebajikan Masyarakat (KEMAS) sebagai Pembantu Kemahiran. Sevbagai penjawat awam, beliau harus tahu bagaimana untuk menggunakan komputer terutamanya untuk menaip laporan kerja beliau dan juga harus mahir menggunakan laman web/internet untuk mengemaskini maklumat HRMIS beliau di dalam sistem laman web yang sepatutnya.

 

Sebelum Penggunaan ICT / Penglibatan PIK:

Beliau tidak begitu pandai menggunakan komputer. Beliau juga tidak berapa mengetahui apa fungsi komputer dan setiap yang ada padanya. Beliau berasa kekok menaip dan kadang-kadang hilang tumpuan bila beliau celaru. Beliau tidak berapa pandai menggunakan laman web HRMIS di mana beliau perlu mengemaskini maklumat beliau setiap tahun.

 

Selepas Penggunaan ICT / Penglibatan PIK:

Beliau sekarang telah pandai menaip, menggunakan Microsoft Word dan mengetahui cara-cara menggunakan komputer. Beliau telah bijak menggunakan fungsi-fungsi yang ada di papan kekunci komputer dan fungsi-fungsi yang ada di MS Office Word dengan pemantauan yang minimum daripada petugas.

Klik Di Sini Untuk Gambar

 

 

Nama : Hasimah binti Sabu

Umur : 48 Tahun

Ahli   : 2018

 

Latar Belakang:

Puan Hasimah merupakan seorang guru KAFA yang sedang menyambung pelajarannya ke peringkat Ijazah. Kerana telah lama meninggalkan bidang kemahiran komputer, beliau lupa akan cara untuk menggunakan komputer terutamanya dalam kemahiran menaip menggunakan MS Office Word. Di samping atas sebab membuat assignments, beliau juga ingin memperbaiki dan memulihkan kembali kemahiran beliau dalam bidang kemahiran komputer dan itulah salah satu sebab beliau berkunjung ke PEDi Saodng Jaya dan belajar.

 

Sebelum Penggunaan ICT / Penglibatan PIK:

Beliau tidak begitu pandai menggunakan komputer kerana telah lama meninggalkan bidang itu walaupun telah mempelajari suatu masa dulu. Beliau juga tidak berapa mengetahui apa fungsi komputer dan setiap yang ada padanya. Beliau berasa kekok menaip dan kadang-kadang hilang tumpuan bila beliau celaru. Beliau juga tidak berapa arif tentang penggunaan e-mel dan mencari maklumat di Google Seacrh Engine.

 

Selepas Penggunaan ICT / Penglibatan PIK:

Puan Hasimah telah bijak menguruskan dokumen beliau. Beliau juga bijak menggunakan fungsi-fungsi yang ada di papan kekunci komputer dan fungsi-fungsi yang ada di MS Office Word dengan pemantauan yang minimum daripada petugas. Beliau sudah pandai membuka e-mel sama ada di komputer mahupun di telefon pintar beliau sendiri.

Klik Di Sini Untuk Gambar

 

 

Nama : Shahrul bin Ibrahim

Umur : 18 Tahun

Ahli   : 2016

 

Latar Belakang:

Sharul bin Ibrahim merupakan seorang pelajar yang berkelainan upaya. Beliau adalah seorang pelatih/pelajar di PDK Sadong Jaya. Setiap kali selepas habis masa kelas beliau di PDK Sadong Jaya, sementara menunggu bapa beliau menjemput beliau pulang, beliau akan ke PIK Sadong Jaya untuk bermain komputer. Biasanya beliau suka menonton video di Youtube. Beliau juga rajin mengikuti kelas khas untuk pelajar PDK Sadong Jaya.

 

Sebelum Penggunaan ICT / Penglibatan PIK:

Beliau tidak begitu pandai menggunakan komputer. Beliau juga tidak berapa mengetahui apa fungsi komputer dan setiap yang ada padanya.

 

Selepas Penggunaan ICT / Penglibatan PIK:

Beliau sekarang telah pandai menaip, menggunakan Microsoft Word dan mengetahui cara-cara menggunakan komputer. Beliau juga sudah pandai mewarna secara digital dan beliau sangat gemar dengan aktiviti tersebut. Walaupun masih lambat, beliau tetap tahu apa yang beliau perlu lakukan ketika menaip dan mewarna secara atas talian.

Klik Di Sini Untuk Gambar